skip to content

Footgolf

Footgolf

 

Voetgolf is een combinatie van voetbal en golf én het nieuwste uitje in Nederland! Je speelt met een voetbal en loopt, net zoals bij golf, een holes baan. Je schiet de voetbal vanaf de aftrap in de richting van de hole. Het is de bedoeling om de voetbal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen.

 

footgolf

Spelregels

 

 1. Er zijn 9 holes te bespelen bij NVS. Het doel van FootGolf is per hole de bal vanaf de aftrappunt via de eigen voet met zo min mogelijk trappen in de hole (het gat) te krijgen. Het team/ de speler die met het minst aantal trappen de 9 holes heeft gespeeld, wint.
 2. Een team bestaat uit een 2-tal spelers. Je speelt tegen een ander team.

 3. Iedere speler speelt met een eigen bal. Dit is een 5-je. Het spelen met een eigen bal heeft voordelen ten aanzien van het balgevoel en de herkenbaarheid op het speelveld. Zo krijg je nooit (1) de discussie over welke bal nu bij wie hoort en (1) een opmerking over een “te zachte bal”. Spelen met goed materiaal heb je nu zelf in de hand.

 4. De telling bij FootGolf is hetzelfde als de telling bij midgetgolf. Iedere trap telt voor 1 punt.

 5. Je mag maximaal 2 boven PAR aan aantal trappen gebruiken om de hole te spelen. Wat betekent dit? Met PAR doelen we op het aantal trappen waarmee je de hole dient te spelen wanneer je “normaal” speelt. Dit aantal is gegeven per hole en zie je op het wedstrijdformulier. Speel je onder PAR (dus in minder trappen), dan win je van de baan. Speel je boven PAR (dus in meer trappen), dan verlies je van de baan. Speel je PAR, dan speel je gelijk tegen de baan. Wanneer je 2 boven PAR speelt bij een hole stopt het spel m.b.t. die hole voor jou en zet je het maximaal aantal trappen voor die hole op het wedstrijdformulier. Dit getal tref je ook aan op het wedstrijdformulier. Dit doen we om te voorkomen dat er opstoppingen plaatsvinden op de baan. De PAR is gekozen op basis van testwedstrijden: het is een gemiddelde. Per hole is er een PAR voor Kidz/ dames en een PAR voor Pro’s. De PAR methode zorgt er voor dat je ook de strijd tegen de baan aan kunt gaan. Versla jij de baan?

 6. Met 2 teams en dus 4 spelers worden de 9 holes gespeeld. Je start precies op de starttijd. Dit wordt aangegeven door de sportvereniging. De spelers spreken af in welke volgorde getrapt wordt. Ze trappen 1 voor 1 de eigen bal vanaf het aftrappunt. Tijdens het aftrappen zijn de spelers stil. Ze zijn tevens scheidsrechter van het spel. Per team houdt 1 speler de score bij voor beide teams en dus voor 4 spelers. Hiervoor bestaat een wedstrijdformulier die je bij de sportvereniging kunt verkrijgen. Neem zelf pennen mee. Het aanraken van de bal met de voet mag geteld worden als een trap. De bal mag alleen met een vloeiende voetbeweging geraakt worden. Dus wanneer een bal tegen een hek aan ligt en je wenst met de voet achter de bal te komen, moet dit in 1 beweging gebeuren. Wanneer de bal de hole nadert dient 1 speler de vlag uit de hole te halen. Na iedere hole wordt er vergeleken of de scores goed genoteerd zijn om misverstanden te voorkomen.

 7. Wanneer ballen in elkaars lijn liggen of tegen elkaar aan liggen neemt de speler die niet aan de beurt is of wiens bal in de weg ligt, de bal tijdelijk van de plek en markeert hij de plek met een muntje of een fiche.

 8. De verst van de hole liggende bal dient altijd als eerste gespeeld te worden. Het kan dus zo maar zijn dat een speler 2x achter elkaar de bal moet trappen.

 9. Hindernissen op de baan mogen niet verplaatst worden

 10. Wanneer een bal niet bespeelbaar is, mag de speler de bal met de handen pakken en binnen 1 meter van het punt waar de bal was, droppen vanaf schouderhoogte. Hiervoor geldt echter wel dat de speler 2 punten bij zijn score krijgt. Niet bespeelbaar is wanneer de bal in een struik ligt, in een boom hangt, of in een sloot ligt. Kinderen en dames mogen per hole 1x de bal met de hand gooien zonder extra strafpunt. Hierdoor kan iemand die niet hoog kan trappen toch de bal over een hek heen krijgen.

 11. Wanneer de groep die 1 hole voor jullie speelt trager is, dien je te wachten. Je kunt pas verder spelen wanneer deze groep de hole heeft afgerond. Ga met respect met elkaar om en wees geduldig.

 12. Na de 9e hole vergelijk je de scores op de wedstrijdformulieren van beide teams, dus van alle 4 spelers. Je hebt als team gewonnen wanneer het aantal trappen van de 2 spelers van jouw team lager is dan het aantal trappen van de 2 spelers van het andere team. Wanneer iedereen het eens is met de score per speler, wordt er een derde formulier ingevuld: het definitieve wedstrijdformulier. Deze wordt ondertekend door de aanvoerders van beide teams en ingeleverd bij de sportvereniging die de gegevens zal verwerken.

Holes Footgolf NVS

Meer info of je opgeven ? Klik hieronder op het plaatje van WGU

Footgolf

 

 

Up